Concert de gala – Ziua Regelui 2016

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a împlinit astăzi 95 de ani, prilej de sărbătoare în Familia Regală, care a organizat o serie de evenimente cu această ocazie, cel mai important fiind Concertul Regal susținut de violonistul Roman Kim și Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, în această seară, la Ateneul Român. 

afis-concert-1-e1477197118295

Anul 2016 a fost unul cu multe motive de bucurie, dar și de întristare pentru Familia Regală a României. În luna mai s-au împlinit 150 de ani de regalitate în România. Luna august a fost una de doliu, după ce Majestatea Sa Regina Ana a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. În luna octombrie, am gasit din nou motive să zâmbim cu gândul la MS Regele Mihai I, care a împlinit astăzi onorabila vârstă de 95 de ani. 

fullsizerender-7

Spectatorii concertului de gală din această seară au avut ocazia să-l asculte pe violonistul Roman Kim, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai tinerei generații. La numai 25 de ani, este comparat de critici cu genialul Niccolo Paganini, prin prisma talentului, creativității și a realizărilor sale remarcabile. Roman Kim nu este numai un virtuoz al viorii, ci și compozitor și inventator, reimaginând maniera în care arta muzicală se poate dezvolta în era tehnologiei.

fullsizerender

Alături de violonist a stat întreaga Orchestră a Fundației Principesa Margareta a României, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, cel care în fiecare an se dedică selecției și pregătirii celor mai talentaţi tineri muzicieni din România.

Concertul a început cu Imnul Regal, continuat de discursul Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României. Alături de Custodele Coroanei Române au stat ASR Principele Radu și ASR Principesa Maria.

fullsizerender_3

Spectacolul a continuat cu un scurt film de prezentare al programului Tinere Talente 2016 și interpretarea compozițiilor:

  • Uvertura Operei „Il Barbiere di Seviglia”de Gioachino ROSSINI
  • „Carmen, Suita Nr. 1” de Georges BIZET
  • Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în Re Major de Niccolo PAGANINI.

După concert a avut loc un Cocktail în foaierul Ateneului Român, în jurul unei expoziții de arte vizuale, creații ale bursierilor programului Tinere Talente

fullsizerender_1

Fondurile strânse prin sponsorizări și donații la Concertul Regal de astăzi vor sprijini o nouă generație de bursieri, prin programul naţional Tinere Talente. În decursul a nouă ani, Fundația Principesa Margareta a României  a investit aproape 1.000.000 Euro în viitorul artistic al României. Peste 250 de artiști aflați la început de drum, care provin din familii modeste, au fost susținuți cu burse, mentori și promovare și au reușit astfel performanțe extraordinare pe plan național și internațional. Programul Tinere Talente a fost recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România la Gala Societății Civile, edițiile din 2013 și 2015.   

fullsizerender_4

Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României împreună cu tatăl său, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Fundația Principesa Margareta a României are astăzi 26 de ani de activitate în sprijinul copiilor, tinerilor și vârstnicilor, cu intervenții durabile bazate pe schimbul de experiență şi valori, între generații. De-a lungul timpului, Fundația Principesa Margareta a României s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic.

Music Pass, prin Diana Ciobotea, a fost extrem de onorat să poată lua parte la acest eveniment muzical și de fundraising de excepție, aniversându-l astfel pe MS Regele Mihai I. Îi urăm ani mulți, cu sănătate și seninătate și în numele generației tinere îi mulțumim pentru exemplul de modestie, verticalitate și devotament pe care ni-l dă de 95 de ani încoace!

Trăiască Regele! 🙂 

Articol semnat de Diana Ciobotea