Aniversări în Familia Regală a României – Primăvara 2015

O săptămână și două aniversări în cadrul Familiei Regale a României! Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Nicolae al României și-au serbat zilele de naștere pe 26 martie, respectiv 1 aprilie, prin organizarea unor dineuri regale la Castelul Peleș din Sinaia și la Palatul Elisabeta din București. 

DSC_0589

Castelul Peleș a găzduit marțea și miercurea trecută o serie de evenimente dedicate aniversării zilei de naștere a ASR Principesa Moștenitoare Margareta

În prima zi, pe 24 martie, ASR Principele Radu a conferit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regelui Mihai I acordat Federației Române de Rugby și Federației Române de Oină, în Sala Florentină (Sala Tronului). Principesa Moștenitoare Margareta a conferit, în cursul aceleiași zile, în numele Regelui Mihai I, calitatea de Furnizor al Casei Regale a României unor companii comerciale din țara noastră, ceremonia având loc în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

DSC_0562

În ziua următoare, tot în Holul de Onoare, Principesa Moștenitoare Margareta a decorat, în numele Majestății Sale, o serie de personalități marcante ale vieții publice și o serie de instituții culturale și de învățământ din România și din Republica Moldova. Ceremonia a fost urmată de o recepție în Sala de Muzică, evenimente la care am fost onorată să iau parte. Am avut ocazia să întâlnesc și să observ personalități deosebite, într-un moment unic din viața lor, întrucât acest gen de distincții se primesc o dată în viața. Aceștia sunt:

Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate: Maicii Mihaela, domnului Claudiu Pădurean, domnului Gabi Dumitru și domnului Daniel Angelescu – fotograful oficial al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I.  

Medalia Custodele Coroanei: doamnei Alexandra Dăriescu.

Ordinul Coroana României în grad de Cavaler: doamnei Cristina Popescu, Înalt Prea Sfinției Sale Episcopului Vincențiu, domnului Emil Hurezeanu, domnului General de brigadă Eugen Porojan, maestrului Tiberiu Soare, domnului Radu Dop. 

Crucea Casei Regale a României: Filarmonicii Moldova din Iași, Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca, domnului Mircea Carp. 

Decorația regală Nihil Sine Deo: Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași, Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, Teatrului Național Cluj-Napoca, Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universității Babeș-Bolyai, Filarmonicii George Enescu, doamnei Valeria Seciu. 

Ordinul Coroana României în grad de Comandor: domnului Academician Ionel Haiduc, domnului Gheorghe Duca – Președintele Academiei de Științe a Moldovei, domnului Anders Lindberg, domnului Mugur Constantin Isărescu – Guvernatorul Băncii Naționale a României.  

DSC_0579

Seara de 25 martie s-a încheiat cu un dineu oficial în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș, oferit de Principesa Moștenitoare și Principele Radu. La dineu au luat parte reprezentanți de cel mai înalt rang ai autorității publice din România și din Republica Moldova, mari personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți de seamă ai clerului și societății civile. Alături de cuplul regal au fost Președintele României Klaus Iohannis și Prima Doamna a României, Carmen Iohannis, Ministrul Culturii Ion Caramitru, Baronul Johannes de Holzhausen, ASIR Arhiducesa Maria Magdalena, precum și Altețele Lor Regale Principesa Maria și Principele Nicolae al României

DSC_0613

Dacă vă întrebați cum arată un eveniment regal organizat nu oriunde, ci într-un castel în care s-au petrecut momente decisive în istoria României, vă invit să priviți galeria foto de mai jos. Pot să vă spun că este o experiență de basm, caracterizată de eleganță, rafinament, candoare și onoare, atribute imprimate de membrii Familiei Regale a României. 

ASR Principele Nicolae – Jubileul de 30 de ani

ASR Principele Nicolae a împlinit astăzi vârsta de 30 de ani. Pentru a-l sărbători, mătușa și unchiul său, ALR Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au oferit un dineu, în această seară, la Palatul Elisabeta din Capitală. 

Familia Regala Castelul Peles 2014 - Credit foto: Daniel Angelescu

               Familia Regala Castelul Peles 2014 – Credit foto: Daniel Angelescu

La eveniment au luat parte prieteni, foști colegi de școală și universitate, colaboratori ai Principelui Nicolae din țară și din străinătate. Printre aceștia s-au numărat 37 de oaspeți europeni, invitați ai Principelui Nicolae, care vor vizita România în perioada 29 martie – 4 aprilie, în cadrul proiectului „România. O călătorie regală”, primele opriri fiind Sinaia și Sibiul.

Îi urez și eu „La mulți ani!” Principelui Nicolae, care reprezintă un model de responsabilitate, empatie și eleganță pentru tânăra generație. Apreciez dragostea ASR pentru România, pasiunea pentru sport și demersurile pe care le face alături de Asociația Curtea Veche pentru încurajarea lecturii în rândul tinerilor.

Music Pass TIP: Așa cum se poate observa în URL-ul blogului meu, l-am pornit cu intenția de a promova evenimentele muzicale din România și de afară, dar și a celor culturale. Întrucât Familia Regală este un adevărat promotor al culturii și un model pentru mine, veți avea ocazia să citiți aici și alte articole legate de evenimentele din viața publică a membrilor săi.

Articol semnat de Diana Ciobotea

Credit foto: Diana Ciobotea

Reclame