65 de ani de la nasterea lui Freddie Mercury

Dacă ar mai fi trăit, legendarul solist al trupei Queen, Freddie Mercury, ar fi împlinit astăzi 65 de ani.

La 20 de ani de când liderul trupei Queen a plecat dintre noi, vocea acestuia, acordurile de chitară și versurile pieselor încă mai răsună în inimile și difuzoarele a milioane de fani de pe întreg mapamondul.

Freddie Mercury, pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe 5 septembrie 1946. De la vârsta de 7 ani și până la finalizarea liceului a stat în India, apoi a revenit în Zanzibar (insula africană, ce a reprezentat și locul nașterii sale), unde a locuit până la vârsta de 17 ani, când, forțat de împrejurările istorice, s-a mutat împreună cu familia sa într-un oraș din apropierea Londrei.

În aprilie 1970, Freddie s-a alăturat lui Brian May și Roger Taylor, foști membrii Smile, formând astfel trupa Queen. În 1971, John Deacon a completat structura formației. Au urmat mai bine de 30 de ani de turnee la nivel mondial, ani în care trupa a lansat sute de piese de mare succes, multe dintre ele ocupând primul loc în topurile britanice și nu numai. Piesele au fost grupate în 16 albume de studio, vândute în aproape o jumătate de miliard de exemplare.

Trupa Queen a reprezentat un adevărat fenomen muzical, înregistrând succes după succes în anii 70, 80 și 90. Artiștii care au colaborat cu Freddie Mercury s-au arătat de-a dreptul încântați și uimiți de talentul și vocea acestuia.

Soprana spaniolă Montserrat Caballé:

Diferența dintre Freddie și toți ceilalți căntăreți rock este vocea

Axl Rose, solistul Guns’n’Roses, despre talentul de compozitor al lui Mercury:

Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decăt el.

Acest star rock, timid în interior, dar cu o mare influență și putere asupra publicului, s-a stins din viață pe 24 noiembrie 1991, la Kensington, Londra, în urma suferinței cauzate de SIDA.

După nefericitul eveniment din 1991 și retragerea lui Deacon din 1999, May și Taylor au continuat să cânte frecvent împreună folosind numele Queen. Începând cu anul 2004, ei colaborează cu Paul Rodgers, sub numele de Queen + Paul Rodgers.

Queen a fost, este și va rămâne o legendă. Muzica trupei a trecut deja testul timpului și nu cred că este cineva care se îndoiește că va dăinui peste ani și ani.

Mai jos aveți o înregistrare dintr-un concert live al trupei, mega-hiturile „We will rock you” și „We are the champions” în interpretarea plină de energie și dinamism, ca un adevărat rock star, a celui care a fost Freddie Mercury, unul dintre artiștii care mi-a marcat primii ani de viață în materie de muzică.

Sursa foto: clashmusic.com

Reclame